10.6.2024

V dnešní době, kdy se trh práce neustále vyvíjí a dynamika náboru se zrychluje, je klíčové nejen vybírat kandidáty, kteří splňují technické požadavky role, ale také ty, kteří se dokážou vcítit do firemní kultury a přispět k celkovému růstu organizace. Jedním z nejčastěji přehlížených, ale zásadních aspektů pohovoru je schopnost naslouchání ze strany náboráře.

Proč je naslouchání tak důležité?

Naslouchání není jen o tichém přikyvování nebo čekání na konec odpovědi, aby mohl dotazovatel položit další otázku. Je to aktivní proces, který vyžaduje plnou pozornost, empatii a schopnost vnímat detaily sdělení kandidáta. Když personalisté aktivně naslouchají, mohou lépe porozumět motivacím, profesním cílům a očekáváním uchazečů. To umožňuje nejen lépe zhodnotit vhodnost kandidáta pro konkrétní pozici, ale také prezentovat firmu jako místo, které skutečně dbá na své zaměstnance.

“Proč je důležité naslouchat svým uchazečům během pracovních pohovorů?

Jak efektivně naslouchat?

  1. Příprava před pohovorem - Důkladná příprava na pohovor vám umožní lépe se zaměřit na to, co kandidát říká. Zjistěte si co nejvíce o jeho profesní historii, dovednostech a dosažených úspěších. Tím pádem se můžete během pohovoru soustředit na poslech jeho odpovědí bez nutnosti neustále kontrolovat CV nebo podklady.

  2. Aktivní poslech - Během pohovoru se snažte věnovat plnou pozornost mluvčímu. Vyhněte se rušení jako je kontrolování e-mailů nebo přemýšlení o dalších otázkách. Místo toho se zaměřte na to, co říká kandidát, jak to říká a co mezi řádky nevyslovuje.

  3. Otevřené otázky - Kladení otevřených otázek může pomoci uchazečům lépe vyjádřit své myšlenky a pocity. Například místo toho, aby se ptali, zda mají zkušenosti s projektovým managementem, zeptejte se, jaké konkrétní projekty vedli a co se z těch zkušeností naučili.

  4. Zpětná vazba - Po odpovědi kandidáta můžete použít techniku zvanou “reflektivní poslech”, což znamená, že stručně shrnete, co jste slyšeli. Toto nejen ukazuje, že jste naslouchali, ale také dává kandidátovi šanci opravit nebo rozšířit své vyjádření, pokud bylo potřeba.

  5. Empatie - Snažte se vidět situaci očima kandidáta. Uvažování o jejich zkušenostech a pohledu na svět vám může pomoci lépe porozumět jejich odpovědím a lepší interpretaci jejich potenciálního přínosu pro vaši organizaci.

Význam naslouchání pro organizace

Organizace, které pěstují kulturu aktivního naslouchání, jsou často vnímány jako více inkluzivní a empatické. To může výrazně zvýšit spokojenost zaměstnanců a snížit fluktuaci, což vede k udržitelnějšímu růstu a lepšímu výkonu. Navíc, kandidáti, kteří se cítí vyslyšeni během pohovoru, jsou pravděpodobnější, že si firmu vyberou, pokud dostanou nabídku od více zaměstnavatelů.

Naslouchání je tedy nejen základem pro správný výběr kandidátů, ale je to i stavební kámen pro budování silné a efektivní firemní kultury. Skrze kvalitní dialog a opravdový zájem o potřeby a přání uchazečů mohou firmy vybudovat týmy, které jsou loajální, motivované a plně angažované v práci, kterou dělají.